niedziela, 22 stycznia 2012

Wołowina z anansem

Przepis z gatunku "co zrobić z tym co akurat mam w lodówce". Często zdarza mi się tworzyć w kuchni, na bazie produktów które mam dostępne. Ciekawe zestawienia wychodzą szczególnie kiedy wybór produktów jest niewielki i trzeba przygotować coś z niczego. Efektem są zazwyczaj proste dania, oryginalne w smaku. Dzisiejsze opiera się na 3 głównych składnikach; mięsie, anansie i winie. Wybrałam słodkie wino, aby podkreślić dodatkowo słodycz owocową. Na zasadzie kontrastu zdecydowałam się na dodatek octu ryżowego i mięty. A kurkuma dopełniła lekko orientalną całość.


Wołowina z ananasem
Składniki:
250g mielonego mięsa wołowego
1/4 świeżego ananasa
kieliszek czerwonego słodkiego wina
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
garść ziaren słonecznika
olej ryżowy
kurkuma
mięta
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i octu ryżowego,  poddusić 2-3 minuty. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę, słonecznik,  podlać winem i dusić jeszcze przez chwilę.

Podawać z ryżem.

Smacznego!
The Lady Single

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz