poniedziałek, 9 stycznia 2012

Retro kuchnia - chleb w jajku

 Przeglądałam dziś Durszlak i wpadła mi w oko akcja Retro kuchnia


Smaków dzieciństwa mam wiele, ale jeden najbanajlniejszy z banalnych, najprostrzy z prostych, a przy tym najcudowniejszy z cudownych, czyli chleb w jajku. Przepis zapewne wymyślony w czasach biedy, bo dosknale sprawdza się z wykorzystaniem lekko obeschniętego pieczywa. Był i jest jednym z moich ulubionych śniadań.


Chleb w jajku:
Składniki:
chleb lub bułka pszenna
jajko
mleko lub woda (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Jakjo rozbijamy widelcem na talerzyku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieczywo kroimy w kromki. Jeśli jest czerstwe skrapiamy wodą lub mlekiem. Tak przygotowane kromki moczymy obustronnie w jajku (ja nawet lekko przyduszam widelcem żeby chleb wchłonął jak najwięcje jajka. Smażymy na rozgrzanym oleju lub roztopinym maśle (to moja niezdrowa ale ulubiona wersja)



Można podawać z majonezem (wersja de lux)

Smacznego!
The Lady Single

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz