Przeglądałam dziś Durszlak i wpadła mi w oko akcja Retro kuchnia
Smaków dzieciństwa mam wiele, ale jeden najbanajlniejszy z banalnych, najprostrzy z prostych, a przy tym najcudowniejszy z cudownych, czyli chleb w jajku. Przepis zapewne wymyślony w czasach biedy, bo dosknale sprawdza się z wykorzystaniem lekko obeschniętego pieczywa. Był i jest jednym z moich ulubionych śniadań.
Chleb w jajku:
Składniki:
chleb lub bułka pszenna
jajko
mleko lub woda (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Jakjo rozbijamy widelcem na talerzyku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieczywo kroimy w kromki. Jeśli jest czerstwe skrapiamy wodą lub mlekiem. Tak przygotowane kromki moczymy obustronnie w jajku (ja nawet lekko przyduszam widelcem żeby chleb wchłonął jak najwięcje jajka. Smażymy na rozgrzanym oleju lub roztopinym maśle (to moja niezdrowa ale ulubiona wersja)
Można podawać z majonezem (wersja de lux)
Smacznego!
The Lady Single
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz