wtorek, 31 stycznia 2012

Fritatta ze szpinakiem i cukinią

Fritatta jest włoską wersją wschodniego omletu czy francuskiego quiche'a, albo hiszpańskiej tortilli. Wizją jasna - bazową role pełnią jajka, a co do nich dodamy zależy tylko i wyłącznie od naszej radosnej kuchennej twórczości. Frittata jest dobrym pomysłem na zagospodarowanie resztek :)
 Do przygotowania przydaje się żeliwna patelnia którą możemy wstawiać do pieca.


Fritatta ze szpinakiem i cukinią
Składniki:
pęczek szpinaku
mała cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
100g fety
6 jajek
sól,
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Szpinak umyć dokładnie, oddzielić listki od łodyg, w przypadku dużych liści lekko rozdrobnić i dorzucić do patelni. Smażyć mieszając aż listki zmiękną. W międzyczasie w misce rozmieszać rozbite jajka, dodać sól i pieprz do smaku. Zawartość patelni przerzucić do masy jajecznej, wymieszać. Na patelnię rozgrzać odrobinę oliwy i wlać całą masę. Posypać rozkruszoną fetą. Smażyć jednostronnie do czasu zbrązowienia spodniej części. Następnie:
1. w przypadku smażenia na żeliwnej patelni zdjąć patelnię z ognia i wstawić do nagrzanego pieca. Piec aż zbrązowieje.
2. w przypadku zwykłej patelni: zsunąć omlet na talerz, nie przewracać góra do dołu! Przykryć patelnią i dokonać szybkiego obrotu tak aby omlet wylądował na patelni odwrotną strona niż poprzednio. Dosmażyć do zbrązowienia spodniej warstwy
3. w przypadku zwykłej patelni: zsunąć omlet na formę do tarty lub quiche'a i wstawić do nagrzanego pieca. Piec aż zbrązowieje

 

Fritatta podajemy pokrojoną na trójkątne porcje. Smakuje zarówno na ciepło jako danie lunchowe czy kolacyjne, jak i na zimno, zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem chleba.

Smacznego!
The Lady Single

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz