Bardzo lubię tradycyjne buraczki zasmażane, ale nie robiłam ich zbyt często z dwóch powodów: czerwonych ciapek w całej kuchni i czasochłonnego, i nazywjąc rzeczy po imieniu, smrodliwego gotowania buraków.
Jednka odkąd nauczyłam się że najlepsze buraki są pieczone, a rodzice sprezentowali mi elektryczną tarkę wracam do tej cudownej jarzynki dużo częściej.
Pieczenie buraków jest banalnie proste i co najważniejsze niebrudzące i niepachnące. Wybieram zbliżone do siebie wielkością warzywa, myję i piekę na dwa zbliżone sposoby - w żaroodpornym naczyniu z pokrywką - ten sposób wymaga jednak mycia naczynia, albo owinięte pojedynczo w folię aluminiową. Piekarnik nastawiam na 200 stopni a czas pieczenia uzależniam od wielkości buraków - od 60-90 minut - sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków. Tak przygotowane buraki, poza tym że zachowuja swoją dobroć odżywczą dodatkowo są tak pyszne w smku że podczas dalszej obróbki zjadam co najmniej jednego.
Buraki zasmażane
Składniki:
6 średnich buraków
2 średnie jabłka
150 ml śmietany 18%
łyżeczka chrzanu
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Upieczone buraki po wystygnięciu obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i również zetrzeć. Masę buraczno-jabłkową przełożyć na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sól i pieprz do smaku oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodaję dużo czosnku gdyż lubię jego zdecydowany smak w buraczkach, ale z powodzeniem można zastosowć mniejszą ilość. Śmietanę wymieszać z chrzanem i dodać do buraków. Przesmażyć mieszając aż cała potrawa się przegrzeje. Podawać ciepłe.
Takie buraczki wyśmienicie smakują z daniami mięsnymi, ale ja jem je także na kolację z dodatkiem bułki.
Smacznego!
The Lady Single
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz