poniedziałek, 9 stycznia 2012

Nie wyrzucam jedzenia! - Sałatka warzywna z majonezem

Staram się żyć sozologicznie (przyjęło się używać błędnego ekologicznie, więc jak mogę to przy okazji prostuję :), albo stosuję neutralne określenia typu "żyć zielono") Jednym z założeń które stosuje jest hasło: nie wyrzucam jedzenia, więc druga z akcji durszlakowych do których się z przyjemnością podłączę.


Sałatka warzywna jest bardzo starym i bardzo tradcyjnym przepisem, w mojej rodzinie zawsze wykorzystywaliśmy do tego celu warzywa z wywaru lub rosołu. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że po pierwsze niektórzy takie warzywa po prostu wyrzucają, a po drugie są tacy którzy na sałatkę warzywną specjalanie gotują warzywa, a wodę z nich wylewają...


Sałatka warzywna z majonezem
Składniki:
warzywa z wywaru:
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
ćwiartka małego selera
dodatkowo:
2/3 puszki groszku
średnie kwaskowe jabłko
3 duże ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Proporcje na salatkę są trudne do określenia - staram się żeby ilość marchewki odpowiadała "na oko" ilości pietruszki i selera razem wziętych. Więcej merchawki przesłodzi sałatkę zaś zwiększona ilość białych warzyw sprawi że będzie bardziej gorzka. Podobnej zasady trzymam się przy określaniu ilości ogórków i groszku. Ilość musi być podobna by równoważyć smaki. Wszystkie warzywa (poza groszkiem rzecz jasna) + jabłko kroimy w kostkę, dodajemy groszek. Śmietanę łączyny z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Uzyskany sos dokładnie mieszamy warzywami. Odstawiamy na 2-3 godziny "do przegryzienia"



Czasami wzbogacam sałtkę cebulą albo/i jajkiem, ale tradycyjna wersja mojego domu to ta zubożna.

Smacznego!
The Lady Single

PS. Aby Waszego oburzenia nie wzbudziło wykorzystanie jedynie 2/3 puszki groszku jutro przepis z wykorzystaniem pozostałej 1/3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz