Właściwie to kolejny wpis z serii nie wyrzucam jedzenia. I znów wykorzystane zostaną resztki z gotowania bulionu.Chyba przydał by się sam przepis na bulion. Nastepnym razem. Teraz czas na pierogi.
Pierogi z mięsem i groszkiem (około 20-25 sztuk)
Składniki na farsz:
200g wołowiny (u mnie porcja gulaszowa)
200g drobiu (u mnie 2 udka)
1/3 puszki groszku (reszta wykorzystana tu)
1 średnia cebulka
1 białko
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na ciasto:
250g mąki
pół łyżeczki masła
szklanka wrzątku
żółtko
Przygotowanie farszu:
Ugotowane mięso (np z bulionu), podsmażoną cebulkę, groszek i czosnek zmielić. Wymieszać (najwygodniej ręką), doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać białko i ponownie dobrze wymieszać.
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuścić we wrzątku. Na stolnicy wysypać mąkę, na środku zrobić wglębienie, wlać wodę z masłem. Zarobić. UWAGA! nie poparzyć się! Dodać żółtko. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji. Trudno opisać to dobrze słowami - trzeba poczuć ręką. odrze wyrobione ciasto nie jest twarde, tylko miękkie i puszyste a przy tym bardzo elastyczne. Nie należy przesadzić z ilością tłuszczu - na prawdę wystarczy odrobina, inaczej ciasto będzie za twarde.
Cieńko wałkować, wycinać kółka no szklanką, nakładać farsz i zlepiać na brzegach.
Gotować w osolonej wodzie około 5-6 minut od wyplynięcia.
Można oczywiście serwować ze skwareczkami z cebulką, ale ja lubię takie "gołe".
Smacznego!
The Lady Single
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz