Spaghetii jest jednym z moich ulubionych dań - szybkie, proste połączenie pysznego makaronu, oliwy z oliwek i dodatków decydujących o końcowym kształcie dania. Z każdej wizyty we Włoszech obowiązkowo przywożę kawałek parmezanu.
Dziś główną nutę smakową dania wprowadzą zielone warzywa: por i cukinia, a samo danie wpasuje się w założenia akcji kulinarnej Pora na pora.
Spagetti z pora i cukini
Składniki:
1 duży por (bez ciemnozielonyc liści)
1 mała cukinia
1 cebulka
150 g makaronu
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Umyte warzywa pokroić w słupki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i cebulę. Poddusić 2-3 minuty, dodać por, a po kolejnych 2-3 minutach cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnym garnku ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać na patelni z warzywami. Podawać posypane parmezanem
Smacznego!
The Lady Single
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz